dijous, 14 de maig del 2015

Scrapbook o Llibre de retalls....... Capítol - 2

Materials


Primera part

En aquest apartat podem trobar una pila de materials per poder fer els nostres treballs, materials nous, materials reciclats, però crec que el materials inicial i mes important són les fotografies. Qualsevol feina d'scrap sempre està al voltant d'una fotografia, un record, una idea, un punt de imaginació que envolta els nostres treballs.

Tenint en compte que el material inicial són les fotografies a partir d'aquí començarem el llistat de tots els materials que podem fer servir, però segurament la llista serà incompleta ja que depèn molt de cada un de nosaltres.

El paper, és un element significatiu i molt important, hem de tenir en compte que haurà de ser lliure d'àcid per poder mantenir les fotografies en perfectes condicions.

Tenim les cartolines de colors, normalment es fan servir com a base dels treballs, donen consistència a les feines i es poden trobar a qualsevol papereria. Podem trobar cartolines llises o rugoses imitant alguns materials naturals com el lli. La gama de colors és molt extensa i es poden trobar en diferents mides. També en podem trobar de brillants, xarol, nacarats, amb textura com l'antelina o amb diferents aparences. Tant poden servir com a fons de treballs o per fer ornaments...

Tenim papers decorats i pròpiament d'scrap, els podem trobar en unes mesures específiques 30,5x30,5 cm (12x12 polzades) o 15x15 cm (6x6 polzades). Són papers lliures d'àcid i podem trobar un gran ventall de models i de marques o dissenyadors. Els podem trobar de forma individual o amb blocs. També podem trobar uns blocs on a part de tenir una gama de papers amb uns dissenys d'una mateixa col·lecció també trobem etiquetes que tant poden ser adhesives com no.

També es fa servir el paper vegetal pel seu efecte translúcid i el paper mil·limetrat per poder escriure o relatar algun acte.

El paper és un tema força complexa, hi ha molts tipus de paper i molts models diferents. Per aquest motiu crec que serà convenient tractar-lo de forma individual i per separat.

Els adhesius, en n'hi han de moltes formes i us, els trobem permanents i amovibles, líquids i sòlids, tot depèn de l'ús que en vulguem fer i de que vulguem enganxar.

Tenim les cintes de doble cara, en hi ha de diferents amplades i en hi ha de permanents i d'amovibles, amb dispensador i sense. Es poden fer servir per enganxar qualsevol de les nostres feines però sempre depenent de la feina que vulguem fer.

També tenim les coles en barra que es poden fer servir per enganxar paper sempre tenint en compte que no es poden deixar grumolls ja que si no les feines no quedarien prou ben acabades.

Hi ha les coles líquides o coles blanques que són les que normalment fan servir els escolars, són coles molt fàcils d'utilitzar però una vegada enganxades quan es seca queden massa rígides.
També dins les coles líquides trobem les de cianoacrilat, de silicona....

Adhesius termofusibles són aquells que es fan servir mitjançant una pistola que calenta la cola i serveix per enganxar quasi qualsevol cosa, encara que els plàstics es poden deformar al ser enganxats amb aquest tipus d'adhesiu.

Trobem els glue dots que són puntets adhesius plans i transparents i els podem trobar de diferents mesures.

Per proporcionar tridimensionalitat es fan servir puntets adhesius en 3D. Són puntets de goma-espuma que ens donen la possibilitat de crear profunditat en diferents capes. Els podem trobar en blanc i inclús en negre.

Els utensilis de tall, podem trobar moltes eines per poder tallar, són necessàries per dur a terme qualsevol de les nostres feines.

Tenim els cúters són com bisturís que ens donen la capacitat per poder tallar el paper sense cap problema.

També tenim guillotines o cisalles aquesta eina genera un tall perfecte net i polit. Hi ha cisalles que ens proporcionant diferents tipus de tall (rectes, ondulats, estriats...) i inclús tenim cisalles que poden fer un surc i en ajuden a plegar les postals, àlbums... d'una manera senzilla i fàcil.

Les tisores són molt necessàries i indispensables, normalment es fan servir unes de fulla gran i unes de petites que serviran per poder retallar els motius petits o els dibuixos que podem fer amb les plantilles. També trobem tisores dentades que ens ajuden a retallar ornaments per poder fer decorar les nostres feines.

En aquest apartat també trobem les encunyadores, en hi ha de diferents mesures i de diferents motius, ens ajuden a decorar les feines.
Hi ha encunyadores que ens ajuden a encunyar les cantonades, d'altres fan forades, d'altres fan sanefes, i d'altres fan diferents motius, en hi ha de petites i de grans i de moltes marques. El ventall és molt gran.

La planxa de tall és una eina necessària si fem servir el cúter, normalment són planxes que ens ajuden a no tallar la taula i cicatritzant automàticament. Hi ha moltes mides i marques, qualsevol de les que existeixen al mercat ens pot fer servei. Tot dependrà de les necessitats que tinguem.

Plegadores i marcadores són les eines que ens ajuden a fer els socs per poder plegar i marcar més fàcilment les targetes, les caixes, els sobres.... en hi ha que poden ser cisalles i plegadores a la vegada.

Eines per col·locar ullets, les tenim manuals i automàtiques. De diferents marques i preus, tot depèn de l'ús que els hi donem.

Maquines enquadernadores no són indispensables però segons les feines que es facin són de gran ajuda. Les podem trobar manuals, elèctriques, d'anelles de plàstic o metàl·liques, personals o professionals.

Altres maneres d'enquadernar: per enquadernar també podem fer servir les típiques anelles metàl·liques o els típics enquadernadors metàl·lics, també podríem fer les enquadernacions manuals....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

També et pot interessar...